De kleuters van de Hazengroep zijn met regelmaat aan het stoeien tijdens het buitenspelen.
Kan dat en mag dat wel?
De kinderen hebben nu we een half jaar met De Vreedzame School gewerkt hebben een aantal vaardigheden geleerd in het omgaan met elkaar.
Het meest herkenbaar voor ouders is “Stop, hou op!”
Kinderen leren zo hun grenzen aangeven.
Wat ze echter ook leren is goede afspraken maken voordat je een spel begint. Wie speelt er mee? Wat doen we wel en wat wil je niet? Wat willen we allebei wél? Wat kan er gebeuren als je mee doet?
Wat leren de kinderen van stoeien!?
Je mag niet stoeien met een kind dat niet mee wil doen. Stoeien is géén slaan/schoppen maar elkaar op de grond proberen te krijgen door te duwen en te trekken. Stoeien kán pijn doen, maar dat weet je als je er aan begint. Stoeien kan ook leuk zijn om te zien wie er sterker is; je kan er je energie in krijt.
Maar je moet rekening houden met de ander. Als iemand op de grond ligt heb je gewonnen. Je mag dan niet door gaan en je moet stoppen. Als iemand Stop, hou op zegt, moet je ook stoppen. Je kunt niet overal stoeien. Stoeien op de tegels is pijnlijk, dat kan niet.
Als de kinderen dit kunnen, leren ze ook stevig in hun schoenen te staan en keuzes te maken.
En heb je geen zin in stoeien omdat dat echt niets voor jou is? Dan is er nog genoeg te leren als je gaat vegen, fietsen, scheppen, klimmen, bouwen of verstoppertje speelt.