Niets leukers dan lekker veel knuffelen en heerlijk samen spelen met je baby. Maar wist je dat zelfs de allerkleinsten al zelfstandig kunnen ‘spelen’ en dat dit zelfs goed is voor hun ontwikkeling en zelfvertrouwen?
Succeservaringen
Je pasgeboren baby is nog hulpbehoevend en vraagt veel zorg. Hij of zij moet alles nog leren. Als je kindje groter wordt, verandert jouw rol. In plaats van alles doen voor je kind, ga je je kind steeds meer bijstaan zodat hij of zij het zelf kan doen. De eerste stappen naar zelfstandigheid voor je kind worden op die manier gezet. Je kind stimuleren tot zelfstandigheid en zelfredzaamheid is erg belangrijk. Blijf je als ouder té lang alles voor je kind doen, dan leert je kind immers niets bij. Door dingen zelf te doen, oefent je kind belangrijke vaardigheden en - mits goed begeleid door jou - leidt dat tot succeservaringen. Deze succeservaringen zorgen er dan weer voor dat het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van je kind positief worden beïnvloed.
Bij kleine kinderen heeft zelfstandigheid vooral te maken met zelf dingen kunnen. Als je kind gedrag nadoet, moedig dat dan aan, ook al is het resultaat nog niet zo goed. Een valkuil is dat je je kind te snel wilt helpen. Lukt het je kleintje niet meteen om naar een speeltje te grijpen en wordt hij of zij daarom verdrietig? Til je kind dan niet meteen op, maar help door het speeltje iets dichterbij te leggen. Geef je kind een succeservaring.
7 tips voor leuk zelfstandig spelen
Zo zorg je ervoor dat je kind het leuk vindt om zichzelf te vermaken:
1. Zorg dat de speelomgeving van je kind opgeruimd en kindvriendelijk is. Zo wordt je kind niet afgeleid door te veel speelgoed op de grond, maar kan hij of zij zich concentreren op een of twee speeltjes.
2. Heb geduld. Er is een grote kans op protest en huilbuien als je je kind aan wilt leren om zelf te spelen. Geef hier niet te snel aan toe en gun je kind de tijd om aan deze nieuwe situatie te wennen.
3. Geef je kind kort de aandacht als hij of zij daarom vraagt. Wil je kind een kusje of laten zien wat hij of zij aan het doen is? Speel er even kort op in en ga dan verder met je eigen bezigheden. Je zult zien dat je kind uiteindelijk niet zal vragen om meer aandacht, omdat je die genoeg geeft als je kind erom vraagt.
4. Creëer langzaam afstand. Als je kind vaak naar je toekomt tijdens het spelen, blijf dan in het begin in de kamer. Zorg dat je bereikbaar bent en verleg steeds de grens. Lees bijvoorbeeld eerst op de grond een tijdschrift, verschuif na een aantal dagen naar de bank en probeer later een keer te lezen in bijvoorbeeld de keuken. Je kind went zo langzaam aan de afstand tussen jullie.
5. Verleg de aandacht zodra je kind naar je toekomt. Wil hij of zij samen met de bal spelen? Rol dan de bal naar de andere kant van de kamer, waar een ander speeltje ligt. Grote kans dat tegen de tijd dat als je kind daar is aangekomen, hij of zij gefascineerd raakt door het nieuwe speelgoed en zelf verder speelt.
6. Geef speelopties. Als je kind je wil laten zien waarmee hij of zij aan het spelen is, geef dan een andere speeloptie. Zeg bijvoorbeeld: “Wat een mooie auto! Kan die ook op de vensterbank rijden?” Zo geef je aandacht en tegelijkertijd een nieuw speelalternatief.
7. Geef je kind genoeg complimenten als hij of zij lekker zelf aan het spelen is. Door dit gedrag te belonen met een positieve en blije reactie gaat je kind het gedrag als leuk ervaren en trots zijn als hij of zij zelf speelt.
Veel speelplezier!