Babytaal

Het is goed om veel te praten met je baby. Zo leert je kindje wat hij of zij kan verwachten...

Het is goed om veel te praten met je baby. Zo leert je kindje wat hij of zij kan verwachten. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van zijn of haar autonomie en eigen taalvaardigheid. De communicatie tussen jou en je baby komt niet alleen vanuit jou. Ook je baby communiceert door te huilen of te brabbelen.

Met verschillende huiltjes laat je baby merken wat hij of zij wil. De Australische moeder Priscilla Dunstan herkende een patroon in de huiltjes van haar baby en ontdekte dat andere pasgeboren baby’s hetzelfde patroon volgen. Het gehuil voordat je baby echt losbarst, is het moment waarop hij of zij een bepaalde behoefte het duidelijkst communiceert.

Soorten huiltjes

Priscilla ontdekte vijf verschillende huiltjes:
1. Neh/nah: “Ik heb honger!”
2. Owh: “Ik ben moe!”
Dit geluid is vergelijkbaar met het geluid als je hardop gaapt. Je baby’s mond krijgt een ovale vorm.
3. Eair: “Ik heb last van gas!”
Dit is het signaal van darmkrampjes. Het geluid kan lastig te herkennen zijn, maar je baby kijkt er vaak moeilijk bij en trekt zijn of haar benen omhoog. Je kunt je baby verlichting van de krampjes geven door met de klok mee over zijn of haar buik te wrijven.

4. Heh: “Ik wil een schone luier (of een andere verandering)!”
Met dit huiltje laat je baby weten dat hij of zij zich ongemakkelijk voelt. Dit kan door een volle luier   komen, maar misschien heeft je baby het wel koud of juist warm. Ook kan het zijn dat je baby in een ongemakkelijke houding ligt.

5. Eh: “Ik moet een boertje laten!”

Dit geluid lijkt op ‘neh’ en ‘heh’, luister vooral goed naar de beginklank. Je kunt je baby helpen door hem of haar tegen je borstkas te houden, terwijl jij rechtop staat of zit en zachtjes op zijn of haar rug te kloppen.
 

Brabbelen
Je baby kan vanaf 5 maanden beginnen met brabbelen. Uit onderzoek naar het brabbelen van baby’s van 9 of 10 maanden blijkt dat dit brabbelen de spraak van de volwassene verandert. Zodra je als volwassene uit jezelf tegen een baby praat, gebruik je vaak moeilijkere woorden en langere zinnen. Reageer je op het gebrabbel van je baby, dan versimpel je waarschijnlijk wat je zegt. Zo creëren baby’s een leerrijke omgeving voor zichzelf om hun eigen taalvaardigheid te ontwikkelen. Baby’s die deze versimpelde reactie vanuit een volwassene krijgen op hun gebrabbel leren sneller nieuwe spreekklanken.

Meer weten?

Over spraak- en taalontwikkeling van je baby (https://www.oeiikgroei.nl/taalontwikkeling/)

Over de vijf ontwikkelgebieden (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3681032/nieuws/de_ontwikkeling_van_je_baby.html?page=0) van je baby

babytaal babytaal